Sağlıklı Yaşam

'21 Haziran Dünya ALS(Amyotrofik Lateral Skleroz) Günü


ALS, vücutta bulunan motor nöronların kas hareketlerini tam olarak kontrol edememesinden kaynaklanan bir sinir sistemi hastalığıdır. Genetik olma ihtimalinin yanı sıra çevresel faktörler de bu hastalığa neden olabilmektedir. Hastalığa neyin sebep olduğu tam olarak belirlenmiş değildir. Ayrıca tedavisi de hala bulunamamıştır. Hastalık, vücut hareketlerini ve solunum fonksiyonunu kısıtladığı için hastanın ve ailesinin hayatını ciddi şekilde etkiler. ALS, bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın adı “Amyotrofik Lateral Skleroz”dur. Sinir sistemini etkileyen ve çalışmasını yavaşlatan bir hastalığı ifade eder. 21 Haziran ise ALS hastalarının maddi ve manevi ihtiyaçlarını hatırlatan önemli bir farkındalık günüdür.

Bu hastalığın genelde zeki ve çalışkan insanlarda görüldüğü söylenir. Ünlü fizikçi Stephen Hawking 40 yılı aşkın süredir bu hastalığın pençesindeydi ki yakın zamanda hayata gözlerini yumdu. Hastalığın tanısı ilk kez 1869 yılında Fransa’da konulmuştur. Karakteristik olarak motor nöron hastalığını ifade eden ALS, kaslarla bağlantı kuran sinir hücrelerinin tahrip olmasından dolayı ortaya çıkar. Hastanın kendisini etkilediği gibi ailedeki bireylerin hayatlarını da sosyal, ekonomik ve psikolojik açıdan etkiler. ALS hastalığının tedavisi yoktur. Zaman geçtikçe hastaların hareket, solunum ve yutak kasları çalışamaz duruma gelir. Bellek ve duyu sistemi ise sağlam kalır.

ALS hastalığının en önemli belirtisi ise kaslarda ve hareketlerde oluşan güçsüzlüktür. Konuşurken, yediklerini yutarken ve bir nesneyi tutarken zorlanma hissedilmesi de diğer belirtilerdendir. Hasta, saçını tararken, çanta taşırken veya konuşurken sorun yaşayabilir ve daha önce kolaylıkla yaptığı bu aktiviteleri artık zorlanarak yapıyor olmaktan dolayı mutsuz olabilir. Hastalık ilerledikçe uzuvların gücü daha da azalabilir ve kişi günlük aktivitelerini yapamaz hale gelebilir. Hatta bir süre sonra nefes alırken sorun yaşamaya başlayabilir ve ilerleyen dönemde solunum cihazına bağlı şekilde yaşamına devam etmek zorunda kalabilir.

21 Haziran, “Dünya ALS Günü” olarak belirlenmiştir. Bugün, ALS hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Hastaların tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını ve tedavinin en kısa sürede bulunmasını diliyoruz.

21 Haziran 2023