REFAKATÇİ POLİTİKASI
Hastaneler insanlar için en önemli devlet kurumlarından biridir ve insanlara hizmet için vardır. Hastanemizde hizmet akışını engellemeyecek şekilde, hastanemizin imkanlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde, uygun zaman ve yöntem dahilinde belirli kurallar konularak, yatarak hizmet alan hastalarımızın tıbbi bakım ve psikososyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hasta yakınlarının destek ve katılımı sağlanarak, kurumsal imajı arttırmak ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak.
HASTANEMİZ REFAKAT KURALLARI
1- Refakatçi gereksinimine hastanın doktoru tarafından karar verilmektedir.
2- Refakatçi sayısı bir kişiyle sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için bir refakatçi yeterli bulunmuştur.
3- Refakatçiler genel hastane kurallarına uymakla yükümlüdür. İhlali halinde, ilgili kişinin refakat durumu kabul edilmeyecektir.
4- Hastalık/temas öyküsü olan (ateş, döküntü, burun akıntısı, öksürük vb.) kişilerin hastanede refakatçi olarak bulunmasına izin verilmez. Hastaya refakat ettiğiniz süre içerisinde bu belirtiler olursa, mutlaka hemşirenize bilgi verilmelidir.
5- Refakatçiler el hijyeni ve hastanın kliniğine uygun olarak alınan izolasyon önlemlerine uymalıdır.
6- Oksijen kullanan hastalarının güvenliğini sağlamak için, oksijen tüpü / maskesi ve ekipmanı yanında parlayıcı veya yanıcı maddeler bulundurmamalıdır. (sigara, çakmak, kibrit, yanıcı sprey vb)
7- Hastanızın düşme riski olduğu hemşireniz tarafından size bildirildiyse, hastanızı tek başına ayağa kaldırmayın, tuvalete gitmesi gerektiğinde mutlaka hemşirenizden destek istenmesi gerekmektedir.
8- Refakatçilerin gerek görüldüğünde (hastaya girişim yapılacağı zaman vb. durumlarda) hasta odalarından çıkmaları, hastanın mahremiyetine özen göstermelidir.
9- Refakatçiler (hekim ve hemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır. Hastaları ile ilgili hastanın sağlığı açısından herhangi bir sorun olduğu zaman servis hemşiresine haber vermelidir.
10- Hastane işleyiş ve düzeni ile ilgili her türlü soru, hasta/hastalığı hakkında öğrenmek istenilen her türlü bilgi için hekim ve hemşirelere başvurulmalıdır.
11- Refakatçiler hastaneye ait eşya malzemeleri düzenli ve temiz tutmalıdır.
12- Refakatçiler ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastaların hastane dışına çıkarmayacak veya yatağını değiştirmeyecektir.
13- Refakatçiler hastanede tütün ve alkollü madde kullanımı yasaktır.(4207 sayılı Kanun gereğince)
14- Refakatçiler hastaya yiyecek-içecek getirmemeli, hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir yiyecek içecek vermemelidir.
15- Giysi dolabı ve etajerlerine yiyecek koyması yasaktır.
16- Sessiz ve huzurlu bir ortam sağlanması için, hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşulmaması, yüksek sesle telefonda görüşülmemesi beklenir. Ayrıca, odalarda bulunan televizyonlar başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmalıdır.
17- Şüpheli bir durum ya da şahısla karşılaştığınızda, mutlaka hemşirenizi bilgilendirilmeli veya güvenlik görevlisinden yardım istenmelidir.
18- Refakatçiler, hastanemiz yemek hizmetlerinden ayrı bir ücret ödemeksizin yararlanabilirler.
19- Refakatçilerin; sık sık refakatçi değişikliğine gitmemeleri, değişikliğin zorunlu olması halinde durumu klinik sorumlu hemşiresine bildirmeleri gerekmektedir.
20- Hizmetlerimizle ilgili görüş, öneri, teşekkür ve şikâyetler dilek ve şikayet kutularına (1’i servis girişinde, 5’i poliklinik kısmında ve 1’i acil serviste bulunmaktadır), hastanemiz web sitesinden (https://dagkapidh.saglik.gov.tr/) ve Hasta Hakları Birimine yapılabilmektedir.
KURALLARA UYDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER, ACİL ŞİFALAR DİLERİZ.